Το 2004 στο Reykjavic της Ισλανδίας αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά δύο από τους κορυφαίους σκακιστές όλων των εποχών. Εκτός ότι υπήρξαν και οι δύο για χρόνια παγκόσμιοι πρωταθλητές στο σκάκι, κατέχουν επίσης τις δύο ψηλότερες θέσεις στη βαθμολογία (ΕΛΟ) όλων των εποχών.

Ο λόγος για τον Gary Kasparov και για τον Magnus Carlsen!

Ό,τι και να πούμε για αυτό το δίδυμο θα είναι λίγο μπροστά σε αυτά που έχουν καταφέρει και σε αυτά που έχουν προσφέρει στο σκάκι.

13 ετών Carlsen vs Kasparov σε αγώνα Ράπιντ

Το νούμερο 500 τότε και μόλις 13 ετών, ο IM Magnus Carlsen από τη Νορβηγία περίμενε υπομονητικά το νούμερο 1 του κόσμου και πολλές φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, τον άνθρωπο που έχει συνδέσει το όνομά του με τη λέξη σκάκι, τον GM Gary Kasparov, ο οποίο μπήκε στην αίθουσα του τουρνουά αργοπορημένος ενώ οι υπόλοιποι αγώνες είχαν ήδη ξεκινήσει.

Ο ελαφρά ανήσυχος αλλά ενθουσιασμένος με την ιδέα της αναμέτρησης, ο μικρός Magnus, θα έπαιζε την πρώτη του παρτίδα με τον θρυλικό Gary, ο οποίος μάλιστα δεν είχε ξαναπαίξει ποτέ με κάποιον τόσο μικρό σε ηλικία.

Ο Magnus είχε δηλώσει για την καθυστέρηση του Gary ότι ήθελε πραγματικά να παίξει μαζί του και ανυπομονούσε να έρθει. Αυτό είναι κάτι που δείχνει το μεγαλείο ενός μεγάλου παίκτη όπως ο Carlsen, ο οποίος σεβόταν τον αντίπαλό του αλλά δεν τον φοβόταν.

Τελικά ο Gary Kasparov έφτασε, έδωσε το χέρι στον αντίπαλό του και το παιχνίδι ξεκίνησε.

Ο Carlsen είχε τα λευκά και ξεκίνησε με δ4. Ήταν μία σπουδαία αναμέτρηση όπου ο 13χρονος με σιγουριά για το παιχνίδι του, κοίταξε στα μάτια τον παγκόσμιο πρωταθλητή και το παιχνίδι έληξε ισοπαλία.

Πιθανόν το αποτέλεσμα αυτό να ήταν όνειρο για τους περισσότερους σκακιστές, πόσο μάλλον για έναν έφηβο 13 ετών.

Αυτό όμως δεν ίσχυε και για τον Magnus Carlsen ο οποίος ήταν φανερά απογοητευμένος με την ισοπαλία αφού ήθελε διακαώς τη νίκη. Γι’ αυτό έγινε 10 χρόνια αργότερα Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκάκι και το νούμερο 1 στην βαθμολογία όλων των εποχών!

Στο συγκεκριμένο τουρνουά έλαβαν μέρος αρκετοί κορυφαίοι σκακιστές όπως ο Anatoly Karpov, ο Nigel Short και ο Levon Aronian.

Νικητής ήταν ο Kasparov που αντιμετώπισε στον τελικό τον Short.

Είναι επίσης ενδιαφέρον, ότι λίγο διάστημα μετά από αυτή την αναμέτρηση, ο Kasparov ξεκίνησε να προπονεί τον Carlsen.

Δείτε την παρτίδα τους:

Carlsen vs Kasparov – Reykjavik Rapid 2004 1st round

ΠΡΟΣΘΗΚΗ