Όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται τα τελευταία χρόνια με το σκάκι, άλλοι συστηματικά και άλλοι ερασιτεχνικά.

Για τους πρωτοεμφανιζόμενους στο άθλημα, είναι απαραίτητοι οι παρακάτω 5+1 ιδιαίτεροι κανόνες που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε σκακιστής.

Κανόνας #1: Ό,τι αγγίζουμε το κουνάμε

Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα, όποιο δικό μας κομμάτι αγγίξουμε κατά τη διάρκεια της παρτίδας, είμαστε υποχρεωμένοι να το κουνήσουμε εφόσον υπάρχουν νόμιμες κινήσεις.

Αν έχω πιάσει ένα κομμάτι μου, ακόμα και αν το έχω ακουμπήσει σε ένα άλλο τετράγωνο από αυτό που ήταν, αλλά το κρατάω ακόμα, η κίνησή μου δεν έχει τελειώσει. Αφού δεν το έχω αφήσει, μπορώ να το επιστρέψω στο αρχικό του τετράγωνο και να ξανασκεφτώ που θέλω να το κουνήσω. Οπωσδήποτε όμως πρέπει να παίξω το συγκεκριμένο κομμάτι επειδή το έχω αγγίξει.

Επίσης, αν αγγίξω ένα αντίπαλο κομμάτι, πρέπει να το φάω.

Βέβαια, υπάρχει η περίπτωση να θέλω απλά να «φτιάξω» ένα κομμάτι μου που έχει βγει λίγο έξω από το τετράγωνό του.

Σε αυτή την περίπτωση, πριν πιάσω το κομμάτι πρέπει να αναφέρω τη λέξη «Ζαντούπ» ή πιο απλά «Διορθώνω» και στη συνέχεια μπορώ να αγγίξω το κομμάτι χωρίς να υπάρχει η απαίτηση να το κουνήσω.

Κανόνας #2: Αν Πασάν (En Passant)

Η λέξη Αν Πασάν προέρχεται από τη Γαλλία και μεταφράζεται στα Ελληνικά «Εν διελεύσει» ή πιο απλά «περνώντας».

Είναι μία ιδιαίτερη κίνηση στο σκάκι που γίνεται μόνο με πιόνια και παραμένει άγνωστη για αρκετούς αρχάριους σκακιστές.

Στην πράξη, σε μία παρτίδα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Αν πασάν για να κόψουμε ένα αντίπαλο πιόνι που μόλις πέρασε δίπλα από ένα δικό μας με δύο βήματα.

Αυτός ο κανόνας εισήχθη τον 15ο αιώνα μ.Χ.

Για να δεις αναλυτικά πώς γίνεται το Αν Πασάν στο σκάκι πάτα ΕΔΩ.

Κανόνας #3: Ροκέ                   

Άλλη μία ιδιαίτερη κίνηση στο σκάκι, την οποία θα τη συναντήσουμε στις περισσότερες παρτίδες ενός τουρνουά, είναι το Ροκέ (στα αγγλικά χρησιμοποιείται ο όρος Castling).

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον κανόνα, κουνάμε δύο βήματα τον Βασιλιά προς τον Πύργο και στην ίδια κίνηση μεταφέρουμε τον Πύργο δίπλα στον Βασιλιά, αλλά από την άλλη πλευρά.

Είναι η μοναδική περίπτωση στο σκάκι που μπορούμε να κάνουμε δύο βήματα στον Βασιλιά και συγχρόνως να κουνήσουμε δύο κομμάτια στην ίδια κίνηση.

Υπάρχουν δύο επιλογές για να κάνω Ροκέ, το μικρό και το μεγάλο.

Όποιο κι αν επιλέξω, πρέπει ο Βασιλιάς και ο Πύργος που θα χρησιμοποιήσω να μην έχουν κουνηθεί ξανά, να μην υπάρχουν άλλα κομμάτια ανάμεσά τους και να μην απειλείται ο Βασιλιάς ή τα τετράγωνα που θα πατήσει ο Βασιλιάς.

Για να δεις αναλυτικά πώς γίνεται το Ροκέ στο σκάκι πάτα ΕΔΩ.

Για να δεις ασκήσεις για το Ροκέ πάτα ΕΔΩ.

Κανόνας #4: Προαγωγή Πιονιού

Τα πιόνια προχωράνε μόνο ευθεία και δεν γυρίζουν ποτέ πίσω. Έτσι, θα μας ήταν άχρηστα όταν έφταναν στην τελευταία γραμμή αν δεν υπήρχε ο κανόνας της προαγωγής των πιονιών.

Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα, όταν ένα πιόνι φτάσει στην τελευταία γραμμή μπορεί να πάρει προαγωγή και να γίνει οτιδήποτε εκτός από Βασιλιάς.

Επίσης, δεν γίνεται να παραμείνει πιόνι. Άρα, μπορώ να το προάγω σε Πύργο, Ίππο, Αξιωματικό ή Βασίλισσα που είναι και το πιο συνηθισμένο.

Το κομμάτι στο οποίο θα προάγω το πιόνι δεν χρειάζεται να μου το έχουν φάει.

Δηλαδή, αν έχω ήδη μία Βασίλισσα, μπορώ να βγάλω και δεύτερη.

Αυτός ο κανόνας συνδέεται άμεσα με την πραγματική ζωή, καθώς μας περνάει το μήνυμα ότι με αρκετή δουλειά και προσπάθεια μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να εξελιχθούμε, προσφέροντας σημαντική βοήθεια στην κοινωνία μας.

Για να δεις πιο αναλυτικά την προαγωγή πάτα ΕΔΩ.

Κανόνας #5: Πατάμε το Ρολόι με το ίδιο Χέρι

Αυτός ο κανόνας αφορά την πρώτη σου επαφή με ένα τουρνουά σκάκι.

Έχεις κατανοήσει τους κανόνες του σκακιού, σου έχουν εξηγήσει ότι σε κάθε σου κίνηση πρέπει πατάς το ρολόι για να σταματήσει ο χρόνος σου και να ξεκινήσει ο χρόνος του αντιπάλου, ξέρεις μέχρι και να καταγράφεις τις κινήσεις σου στο παρτιδόφυλλο!

Ναι, είσαι έτοιμος για το πρώτο σου τουρνουά!

Μην ξεχνάς όμως ότι το σκάκι είναι ένα ευγενές άθλημα και δεν θα ήταν ωραίο να φαίνονται και τα δύο χέρια πάνω από τη σκακιέρα, στην προσπάθειά σου να παίξεις την κίνησή σου και να πατήσεις το ρολόι όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Έτσι, πρέπει να πατάς το ρολόι με το ίδιο χέρι που κούνησες και το κομμάτι!

Κανόνας #5+1: Χειραψία

Επαναλαμβάνω ότι το σκάκι είναι ένα ευγενές άθλημα!

Σεβόμαστε τον αντίπαλο που παίζουμε και του ευχόμαστε καλή επιτυχία. Ναι, όντως του το ευχόμαστε γιατί ο πραγματικός μας αντίπαλος δεν είναι αυτός, αλλά ο εαυτός μας!

Επιπλέον, όταν τελειώσει το παιχνίδι ευχαριστούμε τον αντίπαλο για την όμορφη παρτίδα που μοιραστήκαμε.

Για τους παραπάνω λόγους, όταν ξεκινάμε μία παρτίδα σκάκι αλλά και όταν τελειώνουμε, δίνουμε το χέρι στον αντίπαλό μας ως ένδειξη σεβασμού.

Τέλος, μην ξεχνάς ότι δεν υπάρχουν αντίπαλοι στο σκάκι παρά μόνο κατά τη διάρκεια της παρτίδας.

Μετά από αυτήν, μέχρι και τα κομμάτια φυλάσσονται όλα μαζί στο ίδιο σακουλάκι, περιμένοντας υπομονετικά για τη νέα τους αναμέτρηση!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ