Το σκάκι είναι αναμφισβήτητα ένα απ’ τα διασημότερα παιχνίδια με φανατικούς παίχτες σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα, είναι ένα απ’ αυτά που συναρπάζουν τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους.

Πολλοί γονείς επιλέγουν αυτή την ασχολία για το παιδί τους, καθώς το σκάκι έχει αποδειχθεί πως ενισχύει την ευφυΐα. Εκτός απ’ αυτό όμως, πρόκειται για ένα παιχνίδι με πολλά οφέλη και τους ενήλικες. Έτσι, εάν αναζητάτε μια καινούργια ασχολία, ίσως έχει έρθει η στιγμή για να μπείτε στον σκακιστικό κόσμο.

Παρακάτω, θ’ ανακαλύψετε τα οφέλη που έχει το σκάκι σε όλες τις ηλικίες.

#1 Βελτιώνει τη Μνήμη

Ένα απ’ τα οφέλη που έχει το σκάκι είναι ότι έχει άμεση επίδραση στη μνήμη. Οι σκακιστές που θέλουν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους πρέπει ν’ απομνημονεύσουν έναν μεγάλο αριθμό κινήσεων και συνδυασμών. Πέρα από το επαγγελματικό επίπεδο όμως, αυτή η πρακτική βοηθά και όσους παίζουν σκάκι για διασκέδαση.

#2 Συμβάλλει στην Ενίσχυση της Συγκέντρωσης

Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί συγκέντρωση. Μ’ αυτό τον τρόπο, όταν παίζετε σκάκι, θα παρατηρήσετε πως επικεντρώνεστε στην παρτίδα και δεν προσέχετε τι συμβαίνει τριγύρω. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως κάτι τέτοιο είναι ευεργετικό στη βελτίωση των συμπτωμάτων της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.

#3 Διδάσκει την Αξία της Υπομονή

Είναι αλήθεια πως πλέον όλες οι διαδικασίες έχουν γίνει πολύ γρήγορες, κυρίως με τη συμβολή του Διαδικτύου. Ωστόσο, αυτό μας έχει εξωθήσει να ξεχάσουμε την αξία της υπομονής. Όταν παίζετε σκάκι έχετε μπροστά σας έναν αντίπαλο που θέλει χρόνο να σκεφτεί την επόμενη κίνησή του. Έτσι, εξασκεί την υπομονή σας και σας ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσετε όλο το διαθέσιμο χρόνο σας για να βρείτε την καλύτερη δυνατή κίνηση.

#4 Σας Αναγκάζει να Μελετήσετε μια Άλλη Προοπτική

Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής. Αυτός είναι κι ο λόγος που κάθε κίνησή σας θα πρέπει να πραγματοποιείται μετά από σκέψη. Για να καταφέρετε να κερδίσετε τον αντίπαλό σας, θα πρέπει να μπορείτε να φανταστείτε την εξέλιξη το παιχνιδιού και από τη δική του προοπτική ώστε να μαντέψετε τις μελλοντικές κινήσεις του.

#5 Προωθεί τη Δημιουργικότητα

Επιπλέον, το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που σας ωθεί να σκεφτείτε δημιουργικά. Κάθε παρτίδα είναι ξεχωριστή και ανάλογα με τον αντίπαλό σας, θ’ αντιμετωπίσετε διαφορετικούς τρόπους σκέψεις. Έτσι, θα δοκιμάσετε διαφορετικές στρατηγικές και θα τολμήσετε κινήσεις που ίσως σας εξασφαλίσουν τη νίκη.

#6 Αναδεικνύει τη Σημασία του Στρατηγικού Σχεδιασμού

Είναι πλέον γνωστό πως το σκάκι απαιτεί καλό στρατηγικό σχεδιασμό. Πριν από οποιαδήποτε κίνηση, θα πρέπει να είστε σε θέση να μαντέψετε την απάντηση του αντιπάλου σας. Μάλιστα, οι έμπειροι σκακιστές έχουν την ικανότητα να σχεδιάζουν πολλές μελλοντικές κινήσεις.

#7 Συμβάλλει στην Ανάπτυξη της Αναγνώρισης Μοτίβων

Η αναγνώριση μοτίβων είναι μια δεξιότητα που αναπτύσσεται ιδιαίτερα από το σκάκι. Οι παίχτες αναγνωρίζουν αυτά τα μοτίβα στις κινήσεις, πράγμα που μπορούν ν’ αξιοποιήσουν για ν’ ανακαλύψουν την στρατηγική του αντιπάλου τους.

#8 Συνεισφέρει στην Πρόληψη του Αλτσχάιμερ

Το σκάκι αποτελεί ένα απ’ τα παιχνίδια που εξασκούν τον εγκέφαλο. Αυτό το παιχνίδι καλεί τον παίχτη να χρησιμοποιήσει τις διανοητικές του ικανότητες, κι έτσι συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη κατά του Αλτσχάιμερ.

#9 Βοηθά την Αποκατάσταση Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα

Ακόμα, το σκάκι χρησιμοποιείται και κατά τη διαδικασία αποκατάστασης ατόμων με κινητικά προβλήματα. Ασθενείς που έχουν εμπλακεί σε ατυχήματα ή έχουν περάσει εγκεφαλικό επεισόδιο παίζουν σκάκι για να βελτιώσουν τις κινητικές του δεξιότητες, ενώ εξασκούν παράλληλα και τις γνωστικές τους ικανότητες.

#10 Σας Βάζει Μέσα σε μια Παθιασμένη Κοινότητα

Εκτός από τα οφέλη που έχει στη σωματική και την πνευματική υγεία, το σκάκι έχει δημιουργήσει μια ενθουσιώδη κοινότητα. Μαθαίνοντας σκάκι θα έρθετε σ’ επαφή με άλλα άτομα που έχουν πάθος γι’ αυτό το παιχνίδι. Και το καλύτερο είναι πως δεν έχει σύνορα, φέρνοντας κοντά ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων. Μέσα από το σκάκι μπορείτε να καλλιεργήσετε πολλές δεξιότητες. Εάν αναζητάτε κάποια καινούργια ενασχόληση, είναι ένα παιχνίδι που έχει να σας προσφέρει πολλά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ