Τι είναι το Ροκέ στο Σκάκι; Για έναν αρχάριο στο σκάκι, το Ροκέ μπορεί να φανεί σαν αντικανονική κίνηση. Υπάρχει και η κλασική ερώτηση για να δούμε τις γνώσεις ενός αυτοδίδακτου σκακιστή, η οποία είναι «ξέρεις το Ροκέ»; Αν πει ναι, η αμέσως επόμενη είναι «ξέρεις το Αν Πασάν»;

Το Ροκέ είναι η μοναδική κίνηση στο σκάκι που μπορούμε να κουνήσουμε δύο κομμάτια μαζί και που ο Βασιλιάς μπορεί να κάνει δύο βήματα. Υπάρχει το μικρό και το μεγάλο Ροκέ.

Πώς γίνεται το Ροκέ;

Για να κάνω Ροκέ, κουνάω τον Βασιλιά δύο τετράγωνα προς τον Πύργο. Στη συνέχεια, πιάνω τον Πύργο και τον φέρνω δίπλα στον Βασιλιά αλλά από την άλλη πλευρά.

Μικρό Ροκέ:

Μεγάλο Ροκέ:

Πότε μπορώ να κάνω Ροκέ;

Για να κάνω Ροκέ πρέπει να ισχύουν τα παρακάτω:

  • Να μην έχει κουνηθεί ο Βασιλιάς από την αρχή του παιχνιδιού, ούτε και ο Πύργος με τον οποίο θα κάνω Ροκέ.
  • Να μην υπάρχουν άλλα κομμάτια ανάμεσα στον Βασιλιά και στον Πύργο με τον οποίο θα κάνω Ροκέ.
  • Να μην απειλείται ο Βασιλιάς, δηλαδή να μην είναι ΣΑΧ.
  • Να μην απειλείται το τετράγωνο που θα περάσει ο Βασιλιάς, ούτε το τετράγωνο που θα σταματήσει όταν ολοκληρωθεί το Ροκέ.

TIPS

  • Αν απειλείται ο Πύργος με τον οποίο θα κάνω Ροκέ δεν μας νοιάζει, μπορούμε να κάνουμε κανονικά το Ροκέ μας.
  • Μην ξεχνάς ότι το Ροκέ είναι κίνηση του Βασιλιά, οπότε η σωστή εκτέλεση της κίνησης είναι να κουνήσω πρώτα αυτόν δύο βήματα και στη συνέχεια να μετακινήσω τον Πύργο.
  • Το Ροκέ γίνεται μόνο με Βασιλιά και Πύργο.

Γιατί να κάνω Ροκέ;

Το Ροκέ είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και πρέπει να γίνεται από τις πρώτες κινήσεις του παιχνιδιού. Ο λόγος είναι ότι προστατεύω τον Βασιλιά μου σε μία άκρη της σκακιέρας και δεν τον αφήνω στο κέντρο που μπορούν να του επιτεθούν ευκολότερα οι αντίπαλες δυνάμεις. Συγχρόνως, βάζω και τον Πύργο στο παιχνίδι χωρίς να χάσω κίνηση.

Βρες ασκήσεις για το Ροκέ ΕΔΩ.

Γιατί όπως λέει και ο σοφός λαός:

«Όποιος το Ροκέ του κάνει, την παρτίδα δεν την χάνει»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ