Αν με το άκουσμα της λέξης «Πιρούνισμα» σου έρχονται στο μυαλό πατάτες τηγανητές που αντί να τις τσιμπάς μία-μία, τις αρπάζεις δύο και τρεις μαζί, τότε έχεις κάνει το πρώτο βήμα για να καταλάβεις το Πιρούνισμα στο σκάκι!

Πιρούνισμα ή Διπλή Απειλή

Το Πιρούνισμα, ή αλλιώς το λέμε διπλή απειλή, είναι ένας τρόπος για να κερδίζουμε υλικό χωρίς να μπορεί ο αντίπαλος να αντιδράσει.

Αυτό το καταφέρνουμε όταν απειλούμε δύο κομμάτια μαζί, σα να τσιμπάμε δύο πατάτες ταυτόχρονα! Ο αντίπαλος θα προστατέψει το ένα από τα δύο κομμάτια που απειλούμε και θα μείνει το άλλο να το φάμε στην επόμενη κίνηση.

Στο παραπάνω παράδειγμα, τι θα έπαιζες με τα λευκά για να απειλήσεις ταυτόχρονα δύο κομμάτια του μαύρου;

Η σωστή απάντηση είναι η Βασίλισσα στο ε5! Κάνουμε ΣΑΧ στον Βασιλιά και την ίδια στιγμή απειλούμε και τον Αξιωματικό. Θα κουνήσει ο Βασιλιάς να προστατευθεί και θα μείνει ο Αξιωματικός για να τον κόψουμε και να κερδίσουμε δυνάμεις.

Προσοχή! Αν κουνήσουμε τη Βασίλισσα στο ε2 ή στο ε8 απειλούμε δύο κομμάτια μαζί αλλά δεν είναι σωστό Πιρούνισμα καθώς ο Αξιωματικός μπορεί να κόψει τη Βασίλισσα.

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα Πιρουνίσματα στο Σκάκι;

Πιρούνισμα στο σκάκι μπορούν να κάνουν όλα τα κομμάτια, ακόμα και ο Βασιλιάς. Τα πιο επικίνδυνα όμως είναι αυτά του Ίππου, λόγω της ιδιαίτερης κίνησης που έχει.

Τι να παίξουν τα λευκά στο παραπάνω παράδειγμα για να κάνουν ένα Πιρούνισμα στα μαύρα κομμάτια και να κερδίσουν υλικό;

Τα μαύρα έχουν παραπάνω δυνάμεις λόγω της Βασίλισσας, όμως τα λευκά βρήκαν την εξαιρετική κίνηση, ο Ίππος στο ε4!

Θα κουνήσει αναγκαστικά ο μαύρος Βασιλιάς αφού είναι ΣΑΧ και στην επόμενη κίνηση ο Ίππος θα κόψει τη Βασίλισσα!

Μη ξεχνάς να βρίσκεις τα σωστά Πιρουνίσματα στις παρτίδες σου για να κερδίζεις δυνάμεις!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ