Τα πιονάκια στο σκάκι γνωρίζουμε ότι είναι αρκετά θαρραλέα, γι’ αυτό κινούνται μόνο ευθεία και γυρίζουν πίσω.

Τι γίνεται όμως όταν φτάσουν στην τελευταία γραμμή και δεν έχουν άλλα τετράγωνα να προχωρήσουν; Η απάντηση είναι απλή, παίρνουν προαγωγή! Δηλαδή, μπορούν να γίνουν κάτι δυνατότερο από αυτό που είναι.

Σε τι κομμάτι μπορώ να προάγω ένα πιόνι που έφτασε στην τελευταία γραμμή;

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το πιόνι που κατάφερε να φτάσει στην τελευταία γραμμή με ό,τι θέλουμε εκτός από Βασιλιά, μην ξεχνάς ότι ο Βασιλιάς είναι μοναδικός!

Άρα, μπορώ να το κάνω Βασίλισσα, Πύργο, Αξιωματικό ή Ίππο. Το πιο συνηθισμένο είναι να προάγουμε το πιόνι σε Βασίλισσα, επειδή είναι το δυνατότερο κομμάτι.

Προσοχή! Δεν γίνεται να το αφήσουμε πιόνι. Πρέπει οπωσδήποτε να το αντικαταστήσουμε.

Όταν θέλω να κάνω το πιόνι μου Βασίλισσα, πρέπει να μου την έχουν φάει;

Η απάντηση είναι όχι, δεν χρειάζεται να μας έχουν φάει τη Βασίλισσα. Όταν πάει ένα πιόνι στην τελευταία γραμμή μπορώ να το κάνω Βασίλισσα ή ένα από τα υπόλοιπα κομμάτια που αναφέραμε χωρίς να έχω κάποιον περιορισμό. Δηλαδή αν έχω ήδη μία Βασίλισσα, μπορώ να βγάλω και δεύτερη.

Οι περισσότερες Βασίλισσες που μπορούμε να αποκτήσουμε σε μία παρτίδα είναι 9!

Οι 8 από τα πιόνια που πήραν προαγωγή + 1 που ξεκινάμε το παιχνίδι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να βγάλουμε τόσες πολλές Βασίλισσες, μην ξεχνάς ότι ο στόχος μας είναι το ΜΑΤ!

Τι είναι η Υποπροαγωγή;

Όταν ένα πιόνι δεν επιλέξω να το προάγω σε Βασίλισσα που είναι η δυνατότερη αλλά επιλέξω ένα άλλο κομμάτι, τότε το ονομάζουμε υποπροαγωγή.

Συνήθως στην υποπροαγωγή βγάζουμε Ίππο επειδή η Βασίλισσα δεν κάνει την κίνησή του, ωστόσο υπάρχουν και πιο σπάνιες περιπτώσεις που θα χρειαστεί να βγάλω Πύργο ή Αξιωματικό, συνήθως για να μην κάνω ΠΑΤ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ