Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που παίζεται εδώ και αιώνες και έχει εξελιχθεί σε ένα άκρως ανταγωνιστικό άθλημα με επαγγελματίες παίκτες υψηλού επιπέδου.

Ο κορυφαίος τίτλος που μπορεί να κατακτήσει ένας σκακιστής είναι αυτός του Grandmaster (GM), ο οποίος απονέμεται από την Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία (FIDE) και διαρκεί εφόρου ζωής.

Πώς μπορώ να γίνω Γκραντμάστερ;

 Το να γίνει κάποιος Grandmaster είναι ένα δύσκολο επίτευγμα που απαιτεί υπομονή, επιμονή και χιλιάδες ώρες σκάκι!

Στην πράξη όμως, χρειάζεται να επιτευχθούν δύο στόχοι: να περάσεις σε βαθμολογία το 2500 ΕΛΟ και να κάνεις τρεις νόρμες GM.

Για να κάνεις μία νόρμα GM στο σκάκι πρέπει να αγωνιστείς σε συγκεκριμένα τουρνουά που να πληρούν τις προϋποθέσεις και να πετύχεις απόδοση από 2600 ΕΛΟ και πάνω. Αυτό μεταφράζεται ότι πρέπει να πετύχεις το λιγότερο 6.5 με 7.5 πόντους από τους 9, ανάλογα τη δυναμική των αντιπάλων.

Για να δίνει νόρμα ένα τουρνουά πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον 3 Grandmasters από διαφορετικές χώρες, να είναι 9 γύρων και ο χρόνος να είναι από 120 λεπτά και πάνω.

Επιπλέον, οι 3 νόρμες πρέπει να σημειωθούν σε διαφορετικά τουρνουά, με διαφορετικούς αντιπάλους και σε διαφορετικές τοποθεσίες. Έτσι, διασφαλίζεται ότι η εξαιρετική απόδοση του υποψήφιου Γκραντμάστερ έχει συνέπεια και μπορεί να πραγματοποιηθεί κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Υπάρχουν άλλοι τίτλοι στο Σκάκι εκτός του GM;

Η απάντηση είναι ναι, υπάρχουν κι άλλοι τίτλοι πριν φτάσεις στον κορυφαίο τίτλο του Γκραντμάστερ.

Τίτλοι της FIDE:

  • Candidate Master (CM) – ΕΛΟ από 2200
  • FIDE Master (FM) – ΕΛΟ από 2300
  • International Master (IM) – 3 νόρμες IM και ΕΛΟ από 2400
  • Grandmaster (GM) – 3 νόρμες GM και ΕΛΟ από 2500

Τίτλοι Γυναικών:

  • Woman Candidate Master (WCM) – ΕΛΟ από 2000
  • Woman FIDE Master (WFM) – ΕΛΟ από 2100
  • Woman International Master (WIM) – ΕΛΟ από 2200
  • Woman Grandmaster (WGM) – ΕΛΟ από 2300

Πόσοι Γκραντμάστερ Υπάρχουν στην Ελλάδα;

Ο πολυπόθητος τίτλος του GM είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα και το όνειρο όλων των σκακιστών.

Υπολογίζεται ότι ασχολούνται ενεργά με το άθλημα περίπου 600 εκατομμύρια αθλητές σε όλο τoν κόσμο, εκ των οποίων υπάρχουν λιγότεροι από 2.000 GM.

Στην Ελλάδα αριθμούμε 15 Grandmasters, έχοντας μία ανοδική πορεία. Το πολύ θετικό είναι ότι έχουμε νέους σε ηλικία αθλητές που έχουν καταφέρει να κερδίσουν τον ανώτατο σκακιστικό τίτλο, δίνοντας το παράδειγμα για να ακολουθήσουν κι άλλοι Έλληνες σκακιστές την πορεία τους.

Ο Δρόμος προς τον Τίτλο του GM

Για να κατακτήσεις τον σκακιστικό τίτλο του Γκραντμάστερ απαιτεί συνδυασμό δεξιοτήτων, αφοσίωση και πάθος για το σκάκι.

Όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις την ενασχόλησή σου, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχεις για να αναπτύξεις τις δεξιότητες που χρειάζονται.

Επιπλέον, η τακτική εξάσκηση, η συμμετοχή σε σκακιστικά τουρνουά με δυνατούς αντιπάλους, η ανάλυση των παρτίδων, η συστηματική μελέτη της θεωρίας του σκακιού και η επίλυση προβλημάτων είναι σημαντικές πτυχές για την βελτίωση του παιχνιδιού σου.

Με σκληρή δουλειά, αφοσίωση και αγάπη για το σκάκι, ο καθένας μπορεί να βάλει στόχο να γίνει Γκραντμάστερ και να γραφτεί το όνομά του στη λίστα με τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ