Σε όλες τις παρτίδες σκάκι, ο κάθε παίχτης ξεκινάει με:
1 Βασιλιά
1 Βασίλισσα
2 Πύργους
2 Αξιωματικούς
2 Ίππους
8 πιόνια
Το καθένα από τα 6 είδη κομματιών έχει τη δική του κίνηση καθώς και μερικές ιδιαιτερότητες. Κανένα από τα κομμάτια δεν μπορεί να κινηθεί μέσα από άλλα κομμάτια ούτε συμμαχικά αλλά ούτε και αντίπαλα. Μοναδική εξαίρεση είναι ο Ίππος όπου μπορεί να πηδά πάνω από άλλα.
Μπορούν όμως να σταματήσουν σε τετράγωνο που βρίσκεται ένα αντίπαλο κομμάτι, το οποίο σε αυτή την περίπτωση «το κόβουμε» ή όπως λέμε «το τρώμε» και το βγάζουμε από τη σκακιέρα.
Αν συναντήσουν σύμμαχο κομμάτι, πρέπει να σταματήσουν τουλάχιστον ένα βήμα πριν από αυτό.
Πως κινείται ο Βασιλιάς στο Σκάκι
Ο Βασιλιάς, αν και είναι το πιο σημαντικό κομμάτι επειδή όλος ο σαματάς για αυτόν γίνεται, δεν είναι τόσο δυνατός.
Κινείται προς όποια κατεύθυνση θέλει, αλλά μόνο ένα βήμα, επειδή έχει κάνει πολλές μάχες στη ζωή του και είναι κουρασμένος! Δηλαδή, μπορεί να πάει γύρο από τον εαυτό του σε όποιο κουτάκι επιθυμεί. Με την ίδια κίνηση, μπορεί να φάει ένα αντίπαλο κομμάτι.
Μεγάλη προσοχή, τον βασιλιά απαγορεύεται να τον βάλω σε κίνδυνο! Είναι το μόνο κομμάτι που δεν μπορώ να το κουνήσω σε τετράγωνο που κινδυνεύει.
Μπορεί ο βασιλιάς να κινηθεί 2 βήματα; Η απάντηση είναι ναι, αλλά σε μόνο μία περίπτωση που την ονομάζουμε ΡΟΚΕ.
Πως κινείται η Βασίλισσα στο Σκάκι
Η Βασίλισσα είναι το πιο δυνατό κομμάτι της σκακιέρας. Μπορεί να κινηθεί προς όποια κατεύθυνση θέλει και όσα βήματα θέλει.
Μπορεί να φάει ένα αντίπαλο κομμάτι, έτσι όπως κινείται. Τότε, παίρνει τη θέση του, το αντίπαλο κομμάτι βγαίνει από τη σκακιέρα και η κίνηση της Βασίλισσας τελειώνει, όπως γίνεται με όλα τα κομμάτια όταν τρώνε.
Πως κινείται ο Πύργος στο Σκάκι
Ο Πύργος είναι το δυνατότερο κομμάτι μετά τη Βασίλισσα. Κινείται μπρος, πίσω, δεξιά και αριστερά, όσα βήματα θέλει και τρώει με τον ίδιο τρόπο.
Η διαφορά του με τη Βασίλισσα είναι ότι ο Πύργος δεν πάει διαγώνια.
Πως κινείται ο Αξιωματικός στο Σκάκι
Ο αξιωματικός, σε αντίθεση με τον Πύργο, κινείται μόνο διαγώνια και με τον ίδιο τρόπο τρώει. Μπορεί να κινηθεί όσα βήματα θέλει αλλά ποτέ ευθεία. Γι’ αυτόν τον λόγο τον λέμε και τρελό!
Το παιχνίδι ξεκινάει με δύο αξιωματικούς, ο ένας πατάει στα λευκά κουτάκια και ο άλλος στα μαύρα κουτάκια. Λόγω της κίνησης που έχουν, δεν μπορούν ποτέ να αλλάξουν χρώμα στα κουτάκια που πατάνε. Έτσι, λέμε ότι έχουμε τον «ασπροπαντελονή» και τον «μαυροπαντελονή»!
Πως κινείται ο Ίππος στο Σκάκι
Ο Ίππος, ή αλλιώς το αλογάκι, έχει μία ιδιαίτερη κίνηση. Κάνει δύο βήματα προς μία κατεύθυνση και ένα τρίτο βήμα πλάγια. Η κίνησή του μοιάζει με το κεφαλαίο γράμμα «Γ».
Όπως προαναφέρθηκε, ο Ίππος είναι το μοναδικό κομμάτι που μπορεί να περάσει πάνω από άλλα κομμάτια. Όταν περνάει από πάνω τους δεν τα τρώει. Για να φάει ένα αντίπαλο κομμάτι, πρέπει να σταματήσει πάνω του.
Πως κινείται το Πιόνι στο Σκάκι
Τα πιόνια είναι τα μοναδικά που κινούνται και τρώνε με διαφορετικό τρόπο. Η κίνησή τους είναι ένα βήμα μπροστά, εκτός αν είναι η πρώτη φορά που κουνάνε όπου μπορούν να επιλέξουν αν θα πάνε ένα ή δύο βήματα μπροστά.
Για να φάνε, πάνε ένα βήμα διαγώνια. Αν δεν υπάρχει αντίπαλο κομμάτι να κόψουν, τότε δεν μπορούν να κινηθούν διαγώνια. Επίσης, αν συναντήσουν μπροστά τους άλλο κομμάτι, τότε δεν μπορούν να κινηθούν.
Τα πιονάκια επειδή είναι πολύ θαρραλέα, είναι τα μόνα που πάνε μόνο μπροστά! Όλα τα υπόλοιπα γυρίζουν και πίσω.
Τέλος, ένα πιόνι αν φτάσει στην τελευταία γραμμή μπορεί να πάρει προαγωγή και να μεταμορφωθεί σε ότι κομμάτι θέλει εκτός από Βασιλιά και δεν μπορεί να παραμείνει πιόνι. Συνήθως γίνεται Βασίλισσα που είναι η πιο δυνατή!