Το σκάκι, αυτό το αρχαίο παιχνίδι που απαιτεί στρατηγική, λογική και συγκέντρωση, έχει παραμείνει αναλλοίωτο και αγαπημένο από τους λάτρεις του για αιώνες.

Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές αναδύονται και κερδίζουν τον τίτλο τους μέσα από πολλούς και σκληρούς αγώνες, καθιστώντας τον εαυτό τους τον απόλυτο βασιλιά της σκακιέρας.

Σήμερα, θα αναφερθούμε στον νέο παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού και την επίτευξή του σε αυτό το υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο, που δεν είναι άλλος από τον Ding Liren.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο προηγούμενος παγκόσμιος πρωταθλητής, Magnus Carlsen, ανακοίνωσε για προσωπικούς λόγους ότι δεν θα διεκδικήσει τον τίτλο του, τον οποίο κατείχε από το 2013. Έτσι, απέναντι στον Ian Nepomniachtchi που είχε κερδίσει το τουρνουά των διεκδικητών, θα αγωνιζόταν ο δεύτερος του ίδιου τουρνουά που ήταν ο κινέζος Ding Liren.

Πώς κατάφερε όμως να φτάσει μέχρι το Τουρνουά των Διεκδικητών ο Ding;

Αν σου φάνηκε τυχερός που τερμάτισε δεύτερος αλλά συμμετείχε στους αγώνες για την κατάκτηση του παγκόσμιου πρωταθλήματος, τότε σίγουρα θα εκπλαγείς για το πώς τα κατάφερε ο κινέζος να φτάσει στο τουρνουά των διεκδικητών, κάτι το οποίο είναι μία ιστορία από μόνο του!

Ο Ding Liren δεν είχε προκριθεί στο συγκεκριμένο τουρνουά, όμως μετά από αποκλεισμό του Sergey Karjakin από τη FIDE για πολιτικούς λόγους, ο Ding ήταν ο παίκτης με το υψηλότερο ELO που δεν είχε προκριθεί και έτσι είχε τον πρώτο λόγο.

Δεν έφτανε όμως μόνο αυτό, καθώς ο κινέζος δεν είχε συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό αγώνων που χρειαζόταν. Ο λόγος που δεν το είχε κάνει, είναι ότι δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκτός Κίνας λόγω των περιοριστικών μέτρων που επικρατούσαν για την πανδημία.

Η Κινέζικη Σκακιστική Ομοσπονδία δεν έχασε χρόνο και διοργάνωσε άμεσα τρία επίσημα τουρνουά σε σύντομο χρονικό διάστημα για να καταφέρει ο Ding να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους αγώνες.

Ο Ding Liren δεν έχασε την ευκαιρία, έπαιξε και στα τρία τουρνουά, έκανε καλές εμφανίσεις και διατηρήθηκε ως πρώτο ELO από τους σκακιστές που δεν είχαν ήδη προκριθεί στο τουρνουά των διεκδικητών, παίρνοντας τελικά το πολυπόθητο εισιτήριο.

Το τουρνουά κύλησε ιδανικά για τον Ian Nepomniachtchi που κατέκτησε με σχετική ευκολία την πρώτη θέση, για τη δεύτερη θέση όμως έγινε μάχη.

Ο Hikaru Nakamura ήταν δεύτερος με 7,5/13 και αντιμετώπιζε στον τελευταίο γύρο τον Ding Liren. Με την ισοπαλία ο Hikaru θα έπαιρνε τη δεύτερη θέση, ο Ding όμως κατάφερε να κερδίσει και να τερματίσει δεύτερος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τότε ο Magnus Carlsen δεν είχε ανακοινώσει ακόμα ότι δεν θα υπερασπιστεί τον τίτλο του, κάτι που έκανε λίγες εβδομάδες αργότερα, όπου και σχηματίστηκε το ζευγάρι των τελικών, Ian Nepomniachtchi VS Ding Liren.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι 2023

Στους 14 αγώνες του παγκόσμιου πρωταθλήματος 2023 που διεξήχθη στην Αστάνα του Καζακστάν, το σκορ έληξε ισόπαλο 7-7.

Ο Ian προηγήθηκε τρεις φορές, σε αντίθεση με τον Ding που δεν προηγήθηκε καμία φορά.

Όλα κρίθηκαν στην παράταση, δηλαδή στους 4 αγώνες Rapid, όπου μετά από 3 ισοπαλίες ο Ding Liren κατάφερε να κερδίσει τον τέταρτο αγώνα και να γίνει ο 17ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην ιστορία του Σκακιού και ο πρώτος Κινέζος που το έχει καταφέρει.

Χαρακτηριστικό δείγμα της υπερπροσπάθειάς του ήταν η αντίδρασή του με την λήξη του τελευταίου αγώνα που βλέπουμε στην φωτογραφία.

Ο Ding Liren, γεννημένος στις 24 Οκτωβρίου του 1992, μας δίδαξε μέσα από την ιστορία αρκετά πράγματα, ίσως ένα από αυτά να είναι ότι κανένα άθλημα δεν μπορεί να εξαλείψει εντελώς τον παράγοντα της τύχης.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι με σκληρή δουλειά, προσήλωση στους στόχους μας, επιμονή και υπομονή μπορούμε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ