Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το σκάκι είναι ένα παιχνίδι με πολλά οφέλη για τα παιδιά. Γι’ αυτό και αποτελεί μια απ’ τις εξωσχολικές δραστηριότητες που προτιμούν πολλοί γονείς.

Φυσικά, ο σημαντικότερος λόγος που ωθεί τους γονείς να επιλέξουν το σκάκι είναι γιατί οξύνει τις διανοητικές ικανότητες του παιδιού. Πέρα απ’ αυτό όμως, το σκάκι έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει τόσο στους μικρούς όσο και στους μεγάλους. Αυτό το παιχνίδι έχει πολλές πτυχές που διδάσκουν στο παιδί σημαντικά μαθήματα.

Εάν αναζητάτε την κατάλληλη εξωσχολική δραστηριότητα για το παιδί σας, το σκάκι θα πρέπει να είναι μια απ’ τις πρώτες επιλογές σας. Το καλό είναι πως δεν υπάρχει μια ιδανική ηλικία για να το γράψετε, αφού δεν απαιτεί κάποια συγκεκριμένη δεξιότητα. Παρακάτω, θα μάθετε για τα πολλά οφέλη που έχει αυτό το παιχνίδι στην ανάπτυξη του παιδιού σας. 

Το Σκάκι Συμβάλλει στην Ανάπτυξη των Δεξιοτήτων του Παιδιού

Ένα απ’ τα χαρακτηριστικά του σκακιού είναι ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι που απαιτεί συγκέντρωση, προσήλωση και αναλυτική σκέψη. Στην πραγματικότητα το σκάκι έχει αποδειχθεί πως αναπτύσσει δενδρίτες στους νευρώνες του εγκεφάλου. Μέσω αυτών, ο εγκέφαλος αποκτά τη δυνατότητα να λαμβάνει τα μηνύματα και τα ερεθίσματα γρηγορότερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της ευφυΐας. Επιπλέον, μέσα απ’ αυτό το παιχνίδι, το παιδί ενεργοποιεί τόσο το αριστερό όσο και το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου. 

Έτσι, όταν παίζουν σκάκι, τα παιδιά πρέπει να χρησιμοποιήσουν πολλές από τις διανοητικές τους ικανότητες, πράγμα που τις οξύνει με τον καιρό. Για παράδειγμα, για να βελτιωθούν στο παιχνίδι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη μνήμη τους, να μάθουν ν’ αναγνωρίζουν μοτίβα, αλλά και ν’ αφήσουν τη δημιουργικότητά τους ελεύθερη. Αυτές οι δεξιότητες θα βελτιώσουν και τις σχολικές τους επιδόσεις.

Σκάκι – Ένα Παιχνίδι με Παιδαγωγική Αξία

Παρόλο που η ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων του παιδιού είναι ένας σημαντικός λόγος για να παίζει σκάκι τακτικά, δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα αυτού του παιχνιδιού. Παράλληλα, το σκάκι έχει και παιδαγωγική αξία που δίνει στο παιδί μαθήματα ζωής.

Πρώτα απ’ όλα, το σκάκι φέρνει το παιδί αντιμέτωπο τόσο με το ενδεχόμενο της νίκης όσο και μ’ αυτό της ήττας. Μ’ αυτό τον τρόπο, μαθαίνει ν’ αντιμετωπίζει όλες τις πιθανές εκβάσεις, αλλά και να παλεύει μέχρι την τελευταία κίνηση.

Επιπλέον, μέσα από το σκάκι μπορεί ν’ αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να νιώσει πιο σίγουρο για τον εαυτό του. Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτού του παιχνιδιού είναι ότι κάθε παρτίδα είναι κι ένα μάθημα για το παιδί. Μετά το τέλος της, το παιδί θα κάνει την αυτοκριτική του για ν’ ανακαλύψει τι πήγε λάθος ή τι έκανε σωστά.

Η Κοινωνική Πλευρά του Σκακιού

Το σκάκι όμως είναι κι ένα παιχνίδι που έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη κοινότητα. Το παιδί σας θα γνωρίσει συνομήλικούς του με τις ίδιες ασχολίες, μαζί με τους οποίους μπορεί να συζητήσει στρατηγικές. Αυτό ενισχύει την ομαδικότητα και συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνικοποίησή του.

Επίσης, το παιδί μαθαίνει να μελετά την κάθε κίνηση και από την πλευρά του αντιπάλου του. Αυτό ανοίγει την προοπτική του και το βοηθά να έρθει σ’ επαφή με διαφορετικούς τρόπους σκέψεις.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το παιδί σας έχει να κερδίσει πολλά από το σκάκι. Αυτό το παιχνίδι βοηθά στην ανάπτυξη των διανοητικών δεξιοτήτων του, ενώ ταυτόχρονα έχει παιδαγωγική αξία. Το παιδί σας θα μπει σ’ έναν καινούργιο κόσμο, μέσα απ’ τον οποίο θα έρθει σ’ επαφή με πολλά, ενδιαφέροντα άτομα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ