Γεννημένος στις 17 Μαΐου του 1836 στην Πράγα, τμήμα της τότε Αυστριακής αυτοκρατορίας, ο Βίλελμ Στάινιτς είναι ο πρώτος επίσημος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Σκάκι!

Παρόλο που έμαθε σκάκι σε εφηβική ηλικία, ξεκίνησε να ασχολείται ενεργά μετά τα 20 του χρόνια. Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήρθε όταν κέρδισε τον ισχυρότερο σκακιστή εκείνης της περιόδου, τον Άντολφ Άντερσεν από τη Γερμανία.

Το Πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκάκι

Το 1886 διεξήχθη για πρώτη φορά επίσημος αγώνας ώστε να ανακηρυχτεί ο πρώτος παγκόσμιος πρωταθλητής.

Ο Στάινιτς αγωνίστηκε εναντίον του Γιόχαν Τσούκερτορτ, σε μία σειρά αγώνων που έλαβαν χώρα στη Νέα Υόρκη, στο Σεντ Λούις και στη Νέα Ορλεάνη.

Αφού κατάφερε να κερδίσει τον αντίπαλό του, ο Στάινιτς έγραψε τη δική του ιστορία αφού έγινε ο πρώτος επίσημος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι!

Στη συνέχεια, κατάφερε να υπερασπιστεί 3 φορές τον τίτλο του απέναντι σε ισχυρούς σκακιστές όπως ήταν ο Μιχαήλ Τσιγκόριν, για να τον χάσει το 1894 από τον Γερμανό Εμάνουελ Λάσκερ.

Το Στυλ Παιχνιδιού του Στάινιτς

Στα πρώτα του σκακιστικά βήματα, ο Στάινιτς ακολουθούσε το στυλ παιχνιδιού που επικρατούσε εκείνη την εποχή, στο οποίο βασίλευε ο ρομαντισμός με επιθετικό παιχνίδι, αρκετές θυσίες και αδιαφορία για την άμυνα.

Ήταν ο πρώτος που συνειδητοποίησε ότι το σκάκι υπακούει σε ορισμένους κανόνες που έλεγαν ότι η επίθεση έχει νόημα εφόσον εκμεταλλευόμαστε τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα. Έτσι, πέρασε σταδιακά σε «ποζισιονέλ» στυλ παιχνιδιού και ξεκίνησε να δίνει σημασία στην άμυνα.

Τέλος, η συνεισφορά του στο θεωρητικό κομμάτι του σκακιού ήταν σημαντική και βοήθησε αρκετούς σκακιστές μετά από αυτόν να κατανοήσουν τις βασικές αρχές του κορυφαίου πνευματικού αθλήματος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ