Το επίθετό του έχει επικρατήσει για να χαρακτηρίσουμε έναν άνθρωπο ως ιδιοφυΐα, πόσο καλός ήταν όμως ο ίδιος στο σκάκι;

Ο ξακουστός Άλμπερτ Άινσταϊν (Albert Einstein 1879-1955), βραβευμένος με Νόμπελ φυσικής και θεμελιωτής της Θεωρία της Σχετικότητας, έπαιζε σκάκι από παιδί, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος.

Ποια ήταν η σχέση του με το σκάκι;

Το 1927 ο Άινσταϊν συνάντησε στο Βερολίνο τον επί 27 έτη παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι, Εμάνουελ Λάσκερ και ανέπτυξαν σχέσεις φιλίας. Τον αποκάλεσε μάλιστα ως άνθρωπο της Αναγέννησης.

Βέβαια, δεν μπορούσε να συγχωρέσει τον δεύτερο παγκόσμιο πρωταθλητή στην ιστορία του σκακιού που πήρε τον τίτλο του από τον Βίλελμ Στάινιτς, επειδή χρησιμοποιούσε αυτό το εξαιρετικό μυαλό κυρίως για να παίζει σκάκι.

Επίσης, ο Άινσταϊν είχε δηλώσει ότι το σκάκι δεσμεύει το μυαλό και τον εγκέφαλο του ανθρώπου που εκφράζεται μέσα από αυτό, έτσι ώστε η εσωτερική ελευθερία και ανεξαρτησία δεν γίνεται να μην επηρεαστεί, ακόμη και από τους πιο δυνατούς χαρακτήρες.

Επομένως, συμπεραίνουμε ότι ήταν θαυμαστής του σκακιού, ωστόσο θεωρούσε ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε όλη μας την ενέργεια σε αυτό, αλλά σε πράγματα που θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα, όπως άλλωστε έκανε και ο ίδιος.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, το σκάκι δεν παύει να είναι ένα πανίσχυρο όπλο για να οξύνουμε τη σκέψη και την αντίληψή μας. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα εφόδια που απλόχερα μας δίνει η συστηματική ενασχόληση με αυτό και να τα χρησιμοποιήσουμε όπως εμείς νομίζουμε καλύτερα.

Πόσο καλός ήταν ο Άινσταϊν στο Σκάκι;

Φαίνεται μέσα από τις παρτίδες του που έχουν δημοσιευτεί ότι ο Άινσταϊν είχε γνώσεις και κατανόηση του παιχνιδιού. Θα λέγαμε ότι ήταν ένας καλός ερασιτέχνης και έφτανε μέχρι επίπεδο συλλόγου, χωρίς να έχει παραπάνω προσδοκίες κάποιος από αυτόν.

Το σκάκι φυσικά ήταν πάντα χόμπι για τον Άινσταϊν, δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με αυτό ούτε αφιέρωσε τις πολυάριθμες ώρες που αφιερώνουν οι «μετρ» του αθλήματος.

Οπότε δικαιολογημένα ήταν ένας απλός παίκτης στο σκάκι, αλλά μία σπουδαία προσωπικότητα για την ανθρωπότητα.

Φυσικά, χάρισε και στο σκάκι ένα μικρό κομμάτι της δόξας του μέσα από την ερασιτεχνική του ενασχόληση, τις φωτογραφίες και τις παρτίδες που μας άφησε!

Δείτε εδώ την παρτίδα Einstein v Oppenheimer (1933).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ