Όταν η σκακιέρα έχει γράμματα και αριθμούς, είναι ευκολότερο να καταλάβουμε πώς τοποθετούμε τα κομμάτια.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν υπάρχουν;

Οι περισσότερες σκακιέρες, αναγράφουν στις άκρες τους αριθμούς από το «1» μέχρι το «8» και γράμματα από το «a» έως το «h» αν είναι με λατινικούς χαρακτήρες, ή από το «α» μέχρι το «θ» αν είναι με ελληνικούς χαρακτήρες.

Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι εύκολα, καθώς τοποθετούμε τη σκακιέρα έτσι ώστε να βρίσκονται κάτω από τα κομμάτια τα γράμματα (οριζόντια), ενώ οι αριθμοί πρέπει να βρίσκονται στα πλάγια (κάθετα).

Στη συνέχεια, στην γραμμή «1» τοποθετούμε τα λευκά κομμάτια και στη γραμμή «2» τοποθετούμε όλα τα λευκά πιόνια. Αντίστοιχα, στη γραμμή «8» τοποθετούμε όλα τα μαύρα κομμάτια και στη γραμμή «7» τοποθετούμε όλα τα μαύρα πιόνια.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν έχουμε γράμματα και αριθμούς;

Όταν η σκακιέρα είναι χωρίς γράμματα και αριθμούς, κάτι που συναντάμε συχνά σε ξύλινες σκακιέρες στα κορυφαία τουρνουά του κόσμου, για να την τοποθετήσουμε σωστά πρέπει να προσέξουμε το εξής κολπάκι:

Το κάτω δεξιά γωνιακό τετράγωνο να είναι άσπρο, ανεξάρτητα από το χρώμα κομματιών που έχουμε.

Η λάθος τοποθέτηση είναι όταν η κάτω δεξιά γωνία είναι μαύρη, όπου αν στήσουμε έτσι τα κομμάτια θα τοποθετηθούν ανάποδα ο βασιλιάς και η βασίλισσα της κάθε παράταξης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ