Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ή αλλιώς Μέγας Ναπολέοντας, ήταν αρχιστράτηγος της Γαλλίας και είχε μεγάλη αγάπη για το σκάκι. Για τον λόγο αυτό, έβαζε συνέχεια τους στρατιώτες του να παίζουν μαζί του σκάκι.
Αυτοί από τη μεριά τους, επειδή δεν άντεχαν τις φωνές του όταν έχανε, τον άφηναν συνέχεια να κερδίζει με μόνο 4 κινήσεις. Έτσι, το ΜΑΤ που θα δούμε, πήρε το όνομα του.
Αν η παραπάνω ιστορία είναι αλήθεια ή μύθος, μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ.
Μπορούμε όμως να μάθουμε το Ναπολεόντειο ΜΑΤ σε 4 κινήσεις για να κερδίζουμε γρήγορα αδύναμους αντιπάλους και φυσικά να μάθουμε να κάνουμε άμυνα για να μην χάσουμε τόσο γρήγορα!
Ναπολεόντειο ΜΑΤ σε 4 κινήσεις
Ξεκινάμε με το πιόνι του Βασιλιά δύο βήματα μπροστά, δηλαδή στο ε4.
Στη συνέχεια θα κουνήσουμε τον αξιωματικό στο γ4 και την Βασίλισσα στο θ5 (εναλλακτικά στο ζ3) για να κοιτάνε το μαύρο πιόνι που βρίσκεται στο ζ7.
Αν ο μαύρος αδιαφορήσει και δεν καταλάβει την απειλή που έρχεται, τότε στην 4η κίνηση ο λευκός κάνει ΜΑΤ, κόβοντας με τη Βασίλισσα το μαύρο πιόνι του ζ7.
Ο μαύρος Βασιλιάς δεν μπορεί να ξεφύγει, αλλά ούτε να κόψει τη Βασίλισσα αφού αυτή προστατεύεται από τον αξιωματικό.
Άμυνα στο ΜΑΤ του Ναπολέοντα
Για να κάνουμε σωστή άμυνα όταν ο αντίπαλος προσπαθήσει να μας κάνει ΜΑΤ σε 4 κινήσεις, αρκεί στη δεύτερη κίνηση του λευκού που θα βγάλει τον αξιωματικό στο γ4, να αναπτύξουμε τον Ίππο στο ζ6.
Με αυτόν τον τρόπο η Βασίλισσα του λευκού δεν μπορεί να βγει στο θ5 αφού πέφτει από τον Ίππο.
Λίγες παραπάνω κινήσεις χρειάζονται όταν ο λευκός στη δεύτερή του κίνηση αναπτύξει τη Βασίλισσα στο θ5.
Τότε δεν θα βγάλουμε τον Ίππο στο ζ6 επειδή η Βασίλισσα θα κόψει το κεντρικό πιόνι ε5.
Η σωστή κίνηση σε αυτή την περίπτωση είναι να βγάλουμε τον άλλο Ίππο στο γ6.
Στη συνέχεια τα λευκά θα αναπτύξουν τον αξιωματικό στο γ4 και απειλούν να κάνουν ΜΑΤ στην επόμενη κίνηση.
Η σωστή κίνηση εδώ είναι να κουνήσουμε το πιόνι στο η6 ώστε να κλείσει τον δρόμο της Βασίλισσας προς το ΜΑΤ.
Τέλος, αν η Βασίλισσα οπισθοχωρήσει στο ζ3 και απειλεί ΜΑΤ εκ νέου, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να βγάλουμε τον Ίππο στο ζ6 και εδώ οι απειλές του λευκού τελειώνουν.
Το ΜΑΤ του Ναπολέοντα είναι ωραίο και μας δίνει χαρά όταν καταφέρουμε να κερδίσουμε σε μόνο 4 κινήσεις μία παρτίδα σκάκι.
Όταν όμως παίζουμε με δυνατότερους αντιπάλους, αυτοί θα γνωρίζουν την άμυνα και τότε δεν είναι καλή επιλογή το συγκεκριμένο ΜΑΤ επειδή η ανάπτυξη των κομματιών μας δεν είναι καλή.